четвер, 21 березня 2019 р.

Іван Мазепа – символ боротьби за Україну


Гетьман Іван Мазепа належить до тих постатей в українській історії, котрі своєю діяльністю і вчинками найвиразніше виявляли найвищу мету українського народу – прагнення до волі й державності. Ще за життя він викликав підвищену увагу до себе з боку політиків, митців, увагу, що не зникла й по його смерті.
         Роль Івана Мазепи, як гетьмана, як людини у процесах розвитку духовно-культурного пласту в Україні у 1687 – 1709рр. настільки визначальна, прозора, що лишається тільки дивуватися тому потужному потенціалу, вкладеному часом, історією у цю особистість.
Іван Мазепа, здійснюючи свій потаємний намір зробити Україну вільною, незалежною країною, велике зусилля спрямував насамперед на будівництво її фундаменту, на основі якого можна було б вибудувати суверенну державу. Лише в душі такого масштабу, могли зародитися високі чистолюбиві помисли повернути Вітчизні, Києву ту славу, яку вони мали за князювання Володимира і Ярослава Мудрого.
         В Монастирищенській районній бібліотеці для дітей до відзначення 380 річниці від дня народження Івана Мазепи, для користувачів бібліотеки проведено історичний портрет: «Іван Мазепа – символ боротьби за Україну». Діти мали можливість переглянути книги, які присвячені І.Мазепі та почути розповідь бібліотекаря про цікаву та повчальну історію життя видатного державного діяча, нашого співвітчизника, непересічної особистості з яскравою і водночас трагічною долею.







Немає коментарів:

Дописати коментар