середу, 6 березня 2019 р.

Вдивляється Тарас у душу України


Любий наш Кобзарю!
Свободи сонце дивиться з висот,
І пам’ятники з бронзи і граніту
Тобі поставив вдячний твій народ.
І дорослі, і діти – всі сюди ідуть
І найкращі квіти Кобзарю несуть
   9 березня (25 лютого за старим стилем) 1814 року, теплої ночі, перед світом, у селі Моринцях на Звенигородщині, в хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда блиснув на все село вогник – народилася нова панова душа, а Україні її великий співець Тарас Шевченко.
   Шевченко належить до тих рідкісних людей, які жили і діяли так, що після його смерті земне його життя і справи спотужилися і стали вкрай небезпечними для ворогів України, яку він об’єднав своїм Словом, як месія свого народу.
  Тарас Шевченко став символом нашого народу. Його читають, перекладають, ним захоплюються, друкують за кордоном. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість монументів розташовані на території України – 1256. Зате майже півтори сотні розмістились у 35 країнах.
       З нагоди 205-річниці від дня народження Тараса Шевченка у Монастирищенській районній бібліотеці для дітей влаштовано виставку-портрет «Вдивляється Тарас у душу України»,
де охочі мали змогу ознайомитися з великою літературною спадщиною пророка українського народу. Для учнів молодших класів школи-інтернат «Обдарованість» проведено літературну зустріч: «Його благословила доля славою святою». Діти поринули у світ великого Кобзаря, нашого земляка, почули розповідь бібліотекаря про життя геніального, талановитого письменника, поета, художника.
  Його творчість – це його душа, в ній він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий. З днем народження Тараса Григоровича Шевченка!








Немає коментарів:

Дописати коментар