четвер, 7 березня 2019 р.

Зустрінемо весну калачем і підсмаженим млинцем


Останній тиждень перед Великим постом – це Масляна (Масниця, Сирна неділя Масляниця Колодка, Колодій). Це свято символізує перемогу світла сили та тепла над темрявою та холодом. Масниця складається з трьох частин: зустрічі, що починаються в понеділок, кульмінації, або» перелому» у «широкий» четвер і «прощеної неділі». Головною їжею українців на Масницю були вареники з сиром і сметаною, які годилося варити щодня, а також млинці,смажене на маслі.
         Масниця – час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали.
 Завершувалася Масниця «прощеною неділею», коли всі прощалися з масляним, смачним веселим тижнем і водночас у близьких просили пробачення за всі образи.
         У сучасному житті своє місце знайшло трансформоване свято Весни (або проводи Зими), що увібрало в себе чимало рис давньої слов’янської Масниці. Розважальну частину свята складають народні ігри та звичаї.
         У Масляний тиждень до Монастирищенської районної бібліотеки для дітей  завітали учні 1 – 4 класів школи-інтернат «Обдарованість».
В читальному залі оформлено книжкову виставку «Свята. Звичаї. Традиції». Бібліотекарі розповіли дітям про традиції святкування Масниці . Діти поринули у цікавий, захоплюючий світ святкування Масниці. Їм запропонували  прийняти участь в розважальній програмі заходу. Всі учасники заходу з великим задоволенням грали в ігри, водили хороводи, «Подоляночку», спілкувалися з казковими героями, співали пісні, декламували вірші. По завершенню свята всі вийшли в бібліотечний двір, де на них  чекало «Дерево дитячих мрій». Діти прикрасили  його  листочками своїх мрій. Бібліотекарі пригощали всіх присутніх смаколиками.
       Учасники заходу отримали море задоволення від проведеного заходу.



















Немає коментарів:

Дописати коментар