четвер, 28 лютого 2019 р.

Дзвенить струмочком рідна мова


Мова кожного народу
Неповторна і – своя;
В ній гримлять громи в негоду,
В тиші-трелі солов’я.
На своїй природній мові
І потоки гомонять;
Зелен-клени у діброві
По-кленовому шумлять.
Солов’їну, барвінкову, колосисту – на віки –
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки.
Берегти її, плекати буду
Всюди й повсякчас, -
Бо ж єдина – так, як мати,
Мова в кожного із нас!
         У листопаді 1999 року генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день рідної мови, який уперше відзначався 21 лютого 2000 року у Парижі. Заснування цього свята має велике значення, тому що, за оцінками фахівців, на сьогодні існує близько 6000 мов. І багатьом із них загрожує зникнення.
         Мова ж являє собою значну частку національної культури. Тому збереження мови, розвиток мови – важливе завдання кожного народу. Рідна мова – це мова роду, вона відбиває досвід пращурів для нащадків.
         До Дня рідної мови в Монастирищенській районній бібліотеці для дітей був проведений Тиждень рідної мови: «Дзвенить струмочком рідна мова».
В рамках Тижня в читальній залі книгозбірні була влаштована книжкова виставка: «Живої мови чарування».
Для найменших читачів бібліотеки учнів 1-А класу школи №5 (вчитель Тетяна Шевчук) проведено зустріч з Рідним словом. Хлопчики та дівчатка слухали розповідь бібліотекаря про духовний скарб нації – мову, про те, як важливо знати рідне слово, любити книги, читання, берегти єдиний скарб кожної людини – рідну мову. Із задоволенням прослухали казку про літери українського алфавіту, пригадували прислів’я, приказки та вислови про українську мову.
Для учнів старших класів проведено поетичну акварель: «Рідна мово, я в тобі воскресну» та мовознавчу мозаїку: «Наша мова – візитка нації».
На завершення Тижня рідної мови відбулося свято: «Наша мова світанкова, у серці кожного жива» для учнів 4-Б класу ліцею «Ерудит» (вчитель Олена Андрущак). На святі звучала пісня про українську мову, вірші геніальних поетів: Лесі Українки, Тараса Шевченка. Діти відповідали на запитання вікторини «Мовні цікавинки», відгадували загадки, ребуси про рідне слово.
Протягом усього Тижня, панувало українське слово, бібліотекарі, діти, вчителі говорили про чарівну, неповторну рідну мову, що підтримувало гарний настрій у відвідувачів книгозбірні.




























Немає коментарів:

Дописати коментар