середу, 6 лютого 2019 р.

Майстри пера Монастирищини


Створюючи духовні цінності, народ свято береже їх, передаючи із роду в рід, від одного покоління до іншого. З молоком матері кожен з нас засвоює щиру любов до рідного краю, в лоні якого ми виростаємо.
         В різні часи на Монастирищенській землі народилися або проживали і працювали люди, наділені літературним талантом, люди, які прославили наш край, оспівали його в своїх чудових творах. Серед них є й добре відомі за межами району і області поети і письменники, і є й такі творчі особистості, про літературні здібності яких читачі можуть дізнатися із сторінок різноманітних видань рідного краю.
         Фахівцями Монастирищенської районної бібліотеки для дітей
учням 7-Б кл., 8-А кл., 8-Б кл. спеціалізованої школи №5 (вчителі Рудик Л.В., Фариба І.А.) та учнів 6-Б класу ліцею «Ерудит» (вчитель Козяр О.Ф.), була проведена літературна зустріч «Майстри пера Монастирищини». Бібліотекарі розповіли дітям про письменників, які своєю літературною спадщиною прославили Монастирищину.
Представниками «великої» літератури у рідному краї стали відомий єврейський письменник Давид Бергельсон та брати Гончаруки: поет Захар та прозаїк Яків. Відомими на Монастирищині авторами чисельних друкованих збірок художніх творів стали – Федір Бойко з села Лукашівка, якому вже виповнилося 93 роки. Свої твори земляк написав і пише для рідного краю, рідних людей. В проникливих щирих поезіях – відлуння війни, сторінки власної нелегкої долі, признання в любові до рідного краю. В творчому доробку письменника твори для дітей і для батьків, і дідусів. Великим досягненням у літературній творчості Ф.Бойка є книги про історичні події рідного краю.
У зрілому віці заявив про себе, як поет, Олександр Петриченко, що народився у селі Половинчик. Тематика лірики письменника – оспівування рідної землі, звеличення людей праці. Багато творів присвячені історичним подіям та героям, велику кількість віршів написав для дітей. Частина його творів покладена на музику.
Письменник і видавець Олександр Прилуцький – народився в с.Івахни, працює директором у видавництві «Відлуння» в Черкасах та видає у світ книги. Зараз у доробку літератора 23 дитячі книжечки. Його віршики-загадки з великим задоволенням слухають і читають діти, навчаючись кмітливості, любові до рідного краю.
До уваги дітей були представлені твори Михайла Ярового, Івана Волошенка, Катерини Бульби (Мироненко), Наталії Лавренчук, Марини Калінчук та нові імена на Монастирищенській поетичній ниві, учасники літературного клубу «За покликом душі» - Лесі Томченко, Любові Сніцар та ін. Ці талановиті люди, своєю творчістю, своїм словом, поетичними рядками нагадують нам, аби ми, українці не забули з якого ми роду-племені, пишалися своїм краєм, своєю малою Батьківщиною.
Літературна зустріч пройшла цікаво! Дякуємо за співпрацю!















Немає коментарів:

Дописати коментар