вівторок, 29 січня 2019 р.

Жертовний Хрест під Крутами стоїть


О Боже наш добрий,
З високого неба! Молитву
Сьогодні заносим до Тебе
За тих, що боролись при
Станції Крути за нашу
Державу із ворогом лютим,
Що в битві тій впали
В ту зиму криваву…
Прийми їх до Себе!
Прийми в Свою славу!
А нам від цих Триста,
О Боже, благаєм:
Любові дай вчитись
До Рідного Краю!
         Є така залізнична станція в Чернігівській області – Крути. В роки існування Радянського Союзу назву цю згадували в Україні пошепки, бо того, хто вголос говорив про події, пов’язані з цим місцем, могли назвати ворогом народу і запроторити до Сибіру. А багато хто з українців взагалі не знав, що є таке місце на географічній карті України. На жаль, українці не могли вголос говорити про цю подію та відзначати пам’ять героїв, що пролили свою кров за свободу України.
         В Монастирищенській районній бібліотеці для дітей,
з метою виховання почуття патріотизму до своєї країни та гордості за свій народ, до Дня героїв Крут, влаштована виставка-пам’ять: «Жертовний Хрест під Крутами стоїть» та проведено героїчний експрес: «Крути: подвиг і трагізм». Відвідувачам бібліотеки було цікаво почути про цвіт української молоді, юнаків, які освятили своєю кров’ю новонароджену державу, піднесли престиж молодих українських Збройних Сил, заклавши їхню бойову традицію. Серед полеглих у бою під Крутами був і наш земляк-монастирищанин Петро    Дяченко, героїчно бився під Крутами цибулівчанин Яків Рябокінь-Рогоза-Розанів.
         Нині Україну боронять духовні нащадки героїв Крут. Від тих героїчних і водночас трагічних подій минуло більше 100 років, а ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. Сьогодні рідну землю захищають тисячі молодих українців. Вони, як і герої Крут, виступили у смертельний поєдинок з російсько-терористичною ордою. Ними рухають почуття обов’язку, любов до рідного краю і бажання бути господарями у своїй хаті, а не коритися підступним зайдам.
         І Крути, і Небесна Сотня, і «Кіборги» з Донецького летовища стали символами незламності українського духу, прагнення до перемоги. Пам’ятаймо про це! Слава Героям!






Немає коментарів:

Дописати коментар