понеділок, 29 жовтня 2018 р.

Великий композитор – наш земляк


    В жовтні цього року минає 125 років від дня народження Пилипа Омеляновича Козицького, видатного українського композитора, педагога, музикознавця, громадського діяча. Саме наша Монастирищина дала світові талановитого композитора, багатогранна творчість якого охопила різноманітні жанри.
 Народився П.О.Козицький 23 жовтня 1983 року в селі Летичівка Монастирищенського району Черкаської області. Змалку захоплювався народними піснями і музикою. Свої перші твори почав публікувати ще в 1913 році. На формування його мистецьких смаків значний вплив справив Кирило Григорович Стеценко, який навчив майбутнього композитора розуміти народну пісню, викликав інтерес до музики.
   До ювілею видатного композитора-земляка в дитячій районній бібліотеці для користувачів книгозбірні проведено музичний вернісаж: «Великий композитор – наш  земляк»,
під час якого бібліотекарі розповіли відвідувачам про цікаві факти з життя талановитого композитора. А саме про те, що наш земляк закінчив Київську державну консерваторію по класу композиції професора Б.Яворського. викладав у Київському музично-педагогічному інституті ім. М.Лисенка, написав низку пісень, хорових та інструментальних творів. Вони були позначені оригінальністю музичної мови, основою якої є особливості української народної музики. Масова пісня і солоспів, фортепіанні мініатюри, симфонічні та вокально-симфонічні твори, опера – все це вподобання Пилипа Козицького – продовжувача школи Миколи Леонтійовича Лисенка.
         Однією з перших серйозних робіт композитора стала його фортепіанна сюїта «Сторінка дитинства» написана під впливом творів М.Мусоргського. Ще будучи студентом консерваторії, Пилип Козицький опанував мистецтво інструментування під керівництвом Р.Глієра. Надзвичайно цікавим був життєвий і творчий шлях у нашого талановитого земляка. Пилип Омелянович обіймав посаду заступника редактора журналу «Музика», він один із організаторів музичного товариства ім. Д.М.Леонтовича, був головою Вищого музичного комітету у Харкові, читав лекції з історії української музики в музично-драматичному інституті, викладач, професор Київської консерваторії, Голова правління Спілки композиторів України. Нагороджений орденами та медалями, є вулиця його імені. Як визначний громадський діяч, він багато їздив по Україні, не раз бував в Черкасах, охоче зустрічався зі своїми земляками у Монастирищі.
         Хвала і шана композитору-земляку, заслуженому діячу мистецтва України. Його музична спадщина завжди житиме поміж нас!










Немає коментарів:

Дописати коментар