пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

І сонцем Слово засіяло


Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова,
І в голові яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова.
         9-го листопада ми відзначаємо велике свято – День української писемності та мови. В Україні воно було офіційно встановлене 1997 року Указом Президента. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна наша мова.
         Традиційно, в День української писемності та мови в районній дитячій бібліотеці
влаштовуються книжкові виставки, проводяться різноманітні масові заходи. Сьогодні ми завітали до ЗОШ №5, де провели для учнів 5 – 9 класів мовно-історичний екскурс:  «І сонцем СЛОВО засіяло». Під час заходу бібліотекар ознайомила дітей зі сторінками історії української писемності та мови, згадала скорботні дати на тернистому шляху їх розвитку. Навела яскраві приклади багатства, витонченості та мелодійності рідної мови. Учасники заходу мали змогу переглянути книжкові видання представлені на виставці «Жива схованка людського духу», ці книги дали змогу читачам-дітям поглянути на історію свого народу, збагнути роль рідної мови в утворенні української державності. Учні читали вірші відомих українських поетів, звучала пісня, яка допомогла присутнім відчути красу рідної української мови. Все це створило атмосферу свята. І на душі ставало неймовірно радісно, що українська мова є.
         На закінчення заходу бібліотекар подякувала  присутнім та закликала дітей любити, поважати, вдосконалювати рідну мову, адже мова, як і Україна – у нашому серці, і починається з кожного з нас.









Немає коментарів:

Дописати коментар