понеділок, 5 березня 2018 р.

Життя – мов казка, й казка – мов життя


Поетична інтонація її творів…
дає нам відчути присутність
материнського серця, материнської душі…
                                                       В.Бичко
Є письменники, що цілком віддали своє життя дитячій літературі – дуже важкій, іноді мало поміченій, літературній роботі. Серед них, ніби айсберг, височить постать чудової поетеси Наталі Забіли, чиє життя покладено на олтар служіння Дитячій Музі.

Немає, напевно, в Україні дитини, котра б не знала віршів, оповідань та казок Наталі Забіли, адже вони входять у всі шкільні читанки, друкувалися мільйонними тиражами, перекладені багатьма мовами народів світу. Не випадково їй першій серед українських письменників у 1972 році була присуджена престижна премія імені Лесі Українки, якою нагороджують за видатні досягнення в літературі для дітей.
В цьому році 5 березня Наталі Львівні виповнюється 115 років з дня народження. Щоб вшанувати пам’ять видатної письменниці в районній дитячій бібліотеці був влаштований День улюбленого письменника. Протягом дня бібліотекарі розповідали відвідувачам бібліотеки про життєвий та творчий шлях письменниці, робили огляд книг Наталі Забіли.
Що ж найбільше приваблює у творах Наталі Забіли? Вони захоплюють цікавими пригодами, загартовують фантазією, та найголовніше – вони випромінюють материнську любов. Письменниця розмовляє з маленькими читачами мовою матері, вона завжди відшукає такі слова, які б зрозуміло розповіли їм, пояснили найскладніші, найважливіші речі: чому треба любити Батьківщину, свою родину, допомагати слабшим, шанувати старших, берегти рідну природу, бути чесним, справедливим, працьовитим. І діти радісно, серцем сприймають мудрі поради письменниці, рядки її віршів легко закарбовуються в пам’яті малят, бо вони мелодійні мовою і образністю близькі до народних пісеньок, примовок, казок.
Від малої дитячої книжки інколи в свідомості дитини залягає слід на все життя… - з таким переконанням творила письменниця. Не забуваймо про це і ми. Нехай залишається на все життя в людській душі Наталя Забіла – поет, казкар, драматург.












Немає коментарів:

Дописати коментар