неділю, 25 лютого 2018 р.

Шахи – гра для інтелектуалів

Шахи - одна з найкращих і найпоширеніших ігор у світі. Деякі спеціалісти стверджують, що їм понад 5000 років! Не дивно, що сам винахід шахової гри, захований у сутінках стародавньої історії, обріс низкою цікавих фактів.
Деякі вчені вважають, що сама назва шахи пішла від перської мови, і коли гравці здійснювали атаку на короля суперника зі словами «Шах і мат» в перекладі з перської це означало: «король помер».
       В шахах бачили гру, яка дозволяла людям різних рангів, поглядів, статків вступати між собою в рівноправний діалог. Шахи знайшли відображення у фольклорі й художній літературі, живопису та кіно. Психологи часто згадують гру в шахи, як ефективний спосіб поліпшити пам’ять, що дозволяє вирішувати складні завдання і продумувати хитромудрі ідеї. Шахи навіть стали рекомендувати в боротьбі з хворобою Альцгеймера. Сьогодні в шахи грають у всьому світі, й мільйони людей з цікавістю стежать за міжнародними турнірами!
        Вважається, що шахи – гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом, логікою. Працівники Монастирищенської дитячої районної бібліотеки   вважають, що наші користувачі також можуть істотно підвищити свій інтелект, граючи в шахи; поринути у світ стрімких атак, ефектних комбінації, які так прикрашають будь-яку шахову партію. Але ж гравці знають, атака не виникає сама по собі. Для її успішного проведення необхідна тривала, кропітка, часом нудна підготовча робота. І лише надійний міцний фундамент може забезпечити успіх.

Бібліотекарі разом з керівником клубу за інтересами «Ферзь» Василем Пір’яном  вирішили провести «Шаховий турнір», в рамках якого були проведені інформ-коктейль «Цікаві факти про шахи та шашки». Шаховий турнір проходив протягом лютого місяця. Перше місце зайняв Михайло Підчасюк, друге Максим Остропольський, третє Василь Пір’ян.
Найактивнішим учасниками гри в шахи стали Денис Коваль, Дмитро Кравчук.
              Шаховий турнір пройшов вдало, весело і викликав в учасників бажання продовжити займатися грою в шахи, чого ми, бібліотекарі, і намагалися досягти. Всі присутні: і учасники, і вболівальники отримали масу позитиву.

        У шахах, як і у житті. Щоб зробити хід - потрібно подумати. І ми дуже задоволені тим, що і сьогодні багато молоді, дітей цікавляться цією грою.  Гадаємо, що такі шахові турніри відбуватимуться частіше і усім буде цікаво дізнаватися про участь та перемоги учасників.











Немає коментарів:

Дописати коментар