четвер, 1 лютого 2018 р.

Письменники рідного краю


 Монастирищино моя кохана,
хвилює це побачення до сліз,
в шанобі, з краю древнього – Богдана
від козаків тобі уклін привіз.
                          О.Петриченко        
       З прадавніх-давен живе наш український народ на власній благословенній землі, працює на ній, захищає її, оспівує її і свою любов до неї у слові – м’якому, соковитому, звучному, барвистому й мелодійному.
         Багата наша Монастирищинська земля на талановитих людей. Серед них – письменники, поети, які прославили наш край та оспівали його в своїх чудових творах.

         В районній дитячій бібліотеці для учнів 3-Б класу ліцею «Ерудит» (вчитель Андрущак Олена Іванівна) та 3-А класу ліцею "Ерудит" (вчитель Хуторянська Галина Василівна) був проведений літературно-краєзнавчий колаж: «Письменники рідного краю». Бібліотекар розповіла дітям про письменників, які своєю літературною спадщиною прославили Монастирищину.  Це – брати Яків та Захар Гончаруки, уродженці села Коритня. Літературний доробок письменників складають поезії, статті, переклади, художні прозові твори. До уваги читачів були представлені дитячі твори письменників, які вийшли окремими виданнями «Господарочка» та «Зайчик – прибивчик». Письменники усе своє життя були вірні одній темі: ролі добра і зла в житті людини. Твори братів Гончаруків сповнені милосердя, гуманізму до живого світу, до братів наших менших, любов’ю і шаною до простих людей, до рідного краю.
         Учасникам заходу було цікаво дізнатися про письменника-земляка Олександра Петриченка, уродженця села Половинчик. Олександр Тихонович – поет рідного краю, рідної землі, це добрий «чарівник», який веде нас стежками в дивовижний світ пісенної творчості, що бентежить душу, залишається назавжди у серці. У доробку автора «Монастирищенський вальс» щороку співають на урочистих лінійках в школах Монастирищини. Любов до рідного краю, його природи і людей він описав у своїх 17-ти поетичних збірках.
         Заслуговує на шану і любов ще один письменник-земляк уродженець села Лукашівки – Федір Бойко, який прожив довге, не легке життя (в цьому році йому виповнюється 93 роки). Свої твори Федір Бойко пише для рідного краю, для рідних людей. Для малечі окремими виданнями вийшла книжечка – «Веселі смішинки для Ганнусі та Даринки». Діти з-захопленням слухали його влучні, дотепні, добрі і щирі гуморески, веселі смішинки-веселинки, байочки, загадки та усмішки.

Літературно-краєзнавчий колаж  вдався на славу. І діти, і вчителі, і бібліотекар отримали гарний настрій. 






Немає коментарів:

Дописати коментар