понеділок, 29 січня 2018 р.

Згадаємо юність, що згоріла у Крутах

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
«На порох стерти, перебити!» -
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей не перемогти!
         Серед героїчних сторінок нашого недавнього минулого вибиваються на перше місце одне коротке слово – «Крути». Одне коротке, але яке велике слово! Воно світить на сторінках нашої найновішої історії кривавою зорею й відкриває новий розділ, записаний кривавими буквами найбільших героїчних подвигів.

         Ця героїчна подія в історії України перекликається з подією, яка трапилася 480 року до нашої ери під Фермопілами в Греції. Там триста спартанців перепинили шлях у гірському проході величезній армії персів і ціною свого життя затримали ворогів, давши можливість підготуватися до оборони іншим грецьким містам. Через це наших героїв Крут також називають ще й спартанцями, бо вони повторили подвиг греків.
Після проголошення України самостійною Соборною державою і виходу її з Російської імперії, більшовицькі війська, під командуванням колишнього царського офіцера Муравйов кинулися виконувати вказівку – не допустити відокремлення України від Росії. В Україні на той час військо ще не встигли зорганізувати, а на заклик захищати рідну землю відгукнулися київські студенти та учні гімназії. Вони не мали військового досвіду, але горіли бажанням не допустити ворога на рідну землю.
         29 січня. У глибокому снігу, при 15-градусному морозі, у своїх благеньких шкільних шинелях, залягли юнаки в лаву, маючи по три набої на душу. Назустріч їм, як чорне гайвороння посунуло більшовицьке військо, силою до 4-х тисяч бійців. Тримаючи рушниці в замерзлих руках, ці діти зустріли ворога рясним дощем! П’ять годин без перестану студентський курінь стримував «червоні лави», знаходячись під градом куль та вибухів гранат, проте ніхто не думав кидати позиції, відступати.
         Тоді поклали свої голови на крутянських полях, за станцією і на самій станції, 300 стрільців. Історія знає багато жертв, але такої сторінки вона ще не розгортала перед людськими очима.
         До 100-річчя бою під Крутами в районній дитячій бібліотеці була влаштована книжкова виставка «Не забудь героїв триста», та проведений  історико-патріотичний екскурс: «Згадаємо юність, що згоріла у Крутах».   
Бібліотекарі впродовж дня розповідали відвідувачам книгозбірні про подвиг героїв Крут. Полеглі юнаки освятили своєю кров’ю нашу державу, тих жертв не можна забути, не можна подарувати! Крути – наша слава і честь. Будьте певні, дорогі і незабутні герої, що ваша смерть не згинула марно! Вона живе і житиме довіку. 





Немає коментарів:

Дописати коментар