середу, 8 травня 2019 р.

І травень знову нагадав історію жахливих днів…


На плити скорботні бронза стікає,
 і люди стають бронзовіші з лиця…
Є пам’ять, яку забуття не спіткає,
І слава, якій не буде кінця
     8 травня ми відзначаємо День пам’яті та примирення, а 9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найкривавішій війні на нашій планеті. Полум’я другої світової війни палало шість років.  Території 40 країн Європи, Азії, Африки були охоплені битвами, в яких загинуло понад 50 мільйонів чоловік.

Дорогою ціною заплатив український народ за участь у цій страшній війні. Україна втратила до 10 мільйонів чоловік, що складає 24% всього населення. Майже 2 мільйони громадян України стали остарбайтерами.
Жителі нашого міста внесли великий вклад в загальну Перемогу. 6543 – з них воювали на фронтах другої світової війни, не дочекалися світлого дня перемоги 3983 воїни. Під час оборонних боїв 1941р. та визволення району в 1944 р. на Монастирищенській землі загинуло 2540 воїнів різних національностей.
До Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги в Монастирищенській районній бібліотеці для дітей влаштована книжкова виставка: «Пам’ять серця, пам’ять сивини…» та проведена година мужності: «І травень знову нагадує історію жахливих днів» для учнів 3-В класу і 4-Б класу ліцею «Ерудит» (вчителі Алла Сазонтова, Олена Андрущак). Діти прослухали розповідь бібліотекаря про історичні події другої світової війни, про воїнів-земляків – дорослих і дітей, які гідно захищали рідний край.
Минуло більше семи десятиліть з дня перемоги у цій війні, але й сьогодні подвиг захисників і визволителів є прикладом героїзму, справедливості, віри у свої сили. День Перемоги – це свято, що гуртує усіх нас, і дітей, і дорослих у прагненні віддати данину шани й поваги воїнам-фронтовикам, усім, хто поліг в боях, загинув в концтаборах, гестапівських катівнях, від непосильної праці в фашистському рабстві, хто вже у мирні роки пішов із життя через фронтові рани. Ми пам’ятаємо полеглих і низько вклоняємось ветеранам.














Немає коментарів:

Дописати коментар