четвер, 16 травня 2019 р.

Вишиване багатство української душі


В небі сонця золотий клубочок
Розсипає нитки промінні,
Їх збирають рученьки дівочі
І гаптують цвіт на полотні…
  Вишивка в Україні – світ краси й фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки й почуття людини, світ натхненних образів, що сягають давньої міфології. Звичаїв і уявлень наших предків.
      У вишивці яскраво й повно розкрилася душа народу. Це улюблений і здавна поширений різновид народної творчості. Колись за кількістю і довершеністю вишитих рушників, сорочок, скатерок, які дівчина підготувала до свого весілля, судили про її працелюбність. Уміння серцем відчувати навколишню красу й відтворити її в узорах, кожна дівчина змалечку вчилась у своєї матері, бабусі.
   До Дня вишиванки в Монастирищенській районній бібліотеці для дітей влаштовано книжкову виставку: «Моя вишиванка в кольорах України»
та проведено для відвідувачів книгозбірні бібліотечну гостину: «Вишиване багатство української душі». Бібліотекар ознайомила читачів з історією української вишивки. З основними техніками шитва, символіки рушників, їхнє значення у святах і обрядах.
   Українська вишивка – код нашої нації, візитна карта України. Це те, що вирізняє нас, як і мова, ідентифікує серед тисячі народів.














Немає коментарів:

Дописати коментар