понеділок, 8 квітня 2024 р.

Країна Романія

 «Так, я ром, і мова моя рідна така ж красива, як ваша рідна мова, є у мене і своя казка, і своя пісня, є у мене все, що є у кожного народу. І ми всі будемо гордитися землею, на якій живемо, нашою Україною!»
                                                                                                Берталон Горват
     8 квітня відзначається Міжнародний день ромів, який є визначним святом ромського народу. Цей день - не лише свято ромської спільноти. Це свято для шанувальників ромської культури, для всіх тих, кому не байдужий ромський народ.
     Сьогодні Міжнародний день ромів припадає на нелегкі для нашої країни часи, коли кожен громадянин України щодня має робити вибір, дякуємо ромській спільноті, яка від початку повномасштабної війни, на рівні з усіма національними меншинами, активно бореться за існування власного народу на теренах українських земель, протистоїть наступу на свободу, та людяність,котрі російські агресори намагаються знищити.
     З метою виховання толерантного ставлення до ромської національної меншини, поваги до традицій та популяризації їх культурних надбань, в бібліотеці для дітей, для учнів 2-А класу ліцею «Ерудит», вчитель Олена Михайлівна Данько, проведено літературно-правову подорож: "Країна Романія".
      Хлопчики і дівчатка знайомились з країною Романією, яка природно живе на просторах Матері-України.
     Бібліотекар розповіла про символіку ромського народу, зокрема прапор, який представляє собою горизонтальні блакитну і зелену смуги. У центрі червоне колесо з 16 спицями. Кольори прапора символізують небо і зелені луки, а колесо - кочове життя.
      Під час подорожі діти знайомились з цікавими книгами фонду нашої бібліотеки. Серед яких поетична збірка для дітей, перша книжечка, написана співучою циганською мовою, яка відроджується в Україні. А написав ці вірші ромський поет Михайло Григорович Козимиренко. Наші читайлики спробували й собі почитати книгу ромською.
     А ще діти знайомились з Читанкою для ромських дітей, яка також є у книгозбірні, автором якої є Олена Василівна Федорова .Книжка знайомить дітей з чудовими легендами-казками, з історією, культурою та звичаями ромського народу. Дітям було цікаво почути, як звучать дні тижня і назви місяців циганською мовою. А ще, в читанці можна прочитати про видатних ромів України. Музикантів, художників, співаків та акторів.
     Роми, їх унікальна культура та історія - це невід'ємна частина нашої країни. А розмаїття національних культур і толерантність- це те що робить нас єдиними й непереможним!
    Дякуємо за співпрацю! Чекаємо в бібліотеці!
Разом до Перемоги!


























Немає коментарів:

Дописати коментар