пʼятниця, 19 січня 2024 р.

Письменник детективного жанру

 19 січня минає 215 років від дня народження письменника і поета, одного із перших професійних письменників США, засновника детективного жанру і жанру жахів Едгара Аллана По. Він прожив коротке і не просте життя, основним стрижнем якого була літературна творчість. Проте його не відразу зрозуміли і оцінили на батьківщині.
До ювілею письменника в Монастирищенській бібліотеці для дітей підготовлено експрес-досьє: "Письменник детективного жанру".
Едгар По народився у Бостоні 19 січня 1809 року в родині акторів, але вже в 1811 році його батьки померли від чахотки. Едгара всиновив багатий шотландський купець з Річмонда Джон Аллан із дружиною Френсіс. Прийомні батьки не шкодували коштів на виховання хлопчика. Його одягали "як принца", у нього був свій кінь, свої собаки. Едгар вже в п'ять років, читав, малював, декламував, їздив верхи.
Перебуваючи з Алланами в Англії (1815-1820), Едгар По навчався в престижному лондонському пансіонаті. Навчання прищепило йому любов до англійської поезії і слова взагалі. Він мріяв стати письменником, але прийомний батько не схвалював цього. Він відмовився фінансувати навчання сина в університеті Вірджинії.
У 1827 році письменник вирушає до Бостона й там за свій кошт видає першу збірку "Тамерлан та інші вірші", яка майже не мала попиту.
Перше визнання, яке допомогло повірити в себе, відбулось у 1832 році, коли місцевий журнал оголосив конкурс, в якому він отримав приз за оповідання "Рукопис знайдений у пляшці".
У 1835 році письменник обвінчався зі своєю кузиною Вірджинією Клем. Вона стала прообразом всіх жіночих героїнь творів письменника.
У 1845 році Вірджинія померла. Цей рік став фатальним у житті Едгара По. Журнал де він працював, збанкрутував, і під гнітом горя і невдач він пише свою найвідомішу поему "Ворон".
Причина смерті Едгара Аллана По (1849) рік є загадкою.
Відомо, що йому влаштували зустріч з видавцем, де письменник отримав велику суму грошей в якості авансу за якусь літературну роботу. На ранок його знайшли мертвим у парку, і грошей у нього при собі вже не було.
Літературна спадщина Едгара По складається переважно з новел та детективів. Цінним є і внесок автора в зародження жанру наукової фантастики. У письменника-новатора було багато послідовників, серед них король детективного жанру Артур Конан Дойль.
За 20 років творчої діяльності Едгар По написав дві повісті, дві поеми, одну п'єсу, близько 70 оповідань, 50 віршів і десять есе.
Всіх поціновувачів детективного жанру та тих, хто бажає познайомитися з творчістю Едгара Аллана По, запрошуємо до нашої бібліотеки!



Немає коментарів:

Дописати коментар