пʼятниця, 12 січня 2024 р.

Мистецький феномен – Марія Примаченко

Чарівна казка в музиці злилася…
З картин зійшов чудний мрійливий світ.

Смішні, а інколи – сумні

Всі звірі так на диво схожі.

Пташки прозорі, неземні.

Крізь полотно звучить незрима пісня –

То гімн красі вкраїнської землі.

Її талант – творіння Боже,

Її душа – незвичні кольори

    До 115-річчя від дня народження Марії Примаченко Монастирищенська бібліотека для дітей підготувала арт-досьє «Мистецький феномен – Марія Примаченко».
Марія Оксентіївна Примаченко (12 січня 1909 – 18 серпня 1997) – українська народна художниця  в жанрі «наївного мистецтва»; лауреатка Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка.  Заслужена діячка мистецтв УРСР, народна художниця України. Авторка понад 800 картин, 650 з яких зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

1935 - 1937 - навчається в Школі народних майстрів у Києві

1935 - 1941 - створює "Звірину серію", що не має аналогів у нашому й світовому мистецтві

У 1937 році картини Марії Примаченко виставлялися в Парижі. Пабло Пікассо, видатний художник, відзначив, що якби Марія Примаченко проживала у Франції, то могла б стати значно відомішою, аніж він сам.

Малюнками Марії Примаченко японці ілюструють свої букварі.

1959 - Марію Примаченко прийнято до Спілки художників України

1961 - за допомогою районної влади художниці побудовано нову хату в Болотні

1966 - отримує Шевченківську премію за цикл картин "Людям на радість" (авторська назва "Квіти - радість життя")

     26 грудня 2008 була введена в обіг пам’ятна монета України «Марія Примаченко».

2009 рік – рік 100-літнього ювілею художниці - ЮНЕСКО було оголошено Роком Марії Примаченко

Надзвичайно привабливий світ фантастичних образів української самобутньої художниці Марії Приймаченко. Багато мистецтвознавців визнають її роботи явищем світового масштабу.
   2009 рік – була створена колекція Оксани Караванської  за мотивами робіт української художниці Марії Примаченко, яка своєю творчістю постійно надихає модельєрів.

На честь художниці Марії Примаченко названо малу планету 14624, в 2009-му  випущено в обіг поштову марку до 100-річчя з дня її народження.

     2009 року бульвар Лихачова в Києві було перейменовано на бульвар Марії Примаченко, а 2015 року на її честь названо вулиці у Броварах та Краматорську.

    У конкурсі на кращий неофіційний талісман України до Євро-2012 взяли участь близько 250 робіт з усіх куточків України та закордону. Студентка Харківської державної Академії дизайну і мистецтв Маргарита Кабельникова подала на розгляд журі рекордну кількість робіт – 37, однак кращою з них було визначено левеня Левро. За словами Маргарити, це чарівне левеня створене за мотивами творчості відомої української художниці Марії Примаченко.

 

1 вересня 2017 року на київській площі зірок, аналогічній голлівудській алеї слави, було урочисто відкрито зірку, присвячену Марії Примаченко.

Жінка з нелегкою долею, малописьменна, була визнана зіркою першої величини у «Всесвітній енциклопедії наївного мистецтва», виданій у Белграді у 1984 році, творчість якої належить до унікальних явищ у світовому мистецтві.






Немає коментарів:

Дописати коментар