пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Геніальний класик української літератури

До 190-річчя від дня народження.
Степан Руданський... Ім’я, овіяне славою і народною любов’ю. Видатний поет-лірик, гуморист і сатирик, перекладач і фольклорист, який черпав духовну наснагу з чистих джерел народного життя і народної поезії, він і досі вражає шанувальників художнього слова силою і яскравістю свого самобутнього таланту. Зі свого короткого, справді страдницького життя, ступив він у безсмертя. Майже не знаний серед читачів своєї доби, з плином часу піднісся до верховин світової слави і визнання.
6 січня 1834 р. в родині священика Василя Руданського у селі Хомутинцях на Поділлі (нині Калинівського району) народився син Степан, якому випала важка й щаслива доля – примножити славу рідного письменства. Близько до серця узяв він горе народу, що знемагав у неволі, але не корився сваволі й жорстокості кріпосників та охоронців самодержавного ладу. Отой дух непокори, жадання волі й справедливості юнак відчув у піснях і думах своїх земляків, у численних казках і переказах, прислів’ях і приказках, у гострому гуморі, яким з давніх-давен славиться Поділля. Саме тоді, на початку 50-х років, навчаючись у Подільській духовній семінарії у Кам’янці-Подільському, він захопився фольклористикою, почав писати ліричні вірші та балади.
Його поетична творчість не була довгою, переважна частина поезій написана між 1851 і 1861 роками. Під час перебування в Ялті Руданський займався в основному поетичними перекладами, а в останні роки свого життя відійшов від творчої діяльності.
За життя Руданського лише кілька його віршів були надруковані в журналах. Неодноразові спроби Руданського видати збірки своїх поезій окремими книжками зазнали невдачі через антиукраїнську цензурну політику російського уряду та матеріальні нестатки автора.
Твори Руданського були надруковані і здобули визнання читачів завдяки зусиллям наступного покоління українців – Олени Пчілки, Івана Франка, Агатангела Кримського. Деякі його твори, зокрема пісня «Повій, вітре, на Вкраїну», здобули найвищу оцінку – вони перейшли в народ і поширюються як народні пісні.
Ім’я Степана Руданського не загубилося серед безлічі імен у круговерті історії. Не зникли і його веселі співомовки. У фонді нашої бібліотеки чимало творів С.Руданського, тож приходьте до нас, читайте і перечитуйте твори українських класиків.





Немає коментарів:

Дописати коментар