пʼятницю, 27 жовтня 2023 р.

Українська - мова Героїв

27 жовтня - День української писемності та мови
Коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право нею розмовляти. Цьогоріч Україна вперше відзначатиме це свято 27 жовтня, перенесення повʼязане з переходом на новоюліанський календар, бо дата зв'язана з Днем памʼяті Преподобного Нестора-Літописця.    
      Процес формування української мови розпочався в 6 ст. і тривав до 16 ст. Після занепаду Київської держави для української мови настали важкі часи, але найбільших утисків вона зазнала у Московській державі та Російській імперії. В 1627 році за наказом московського царя вперше було спалено книги, а в 1720 році Петро I взагалі заборонив книгодрукування українською мовою, в освітніх закладах заборонялося викладання українською, а в церквах – проповідування.
       Творцем сучасної української мови став Іван Котляревський, а згодом Тарас Шевченко довів, що українська мова нічим не поступається іншим. Також наша мова вважається найбагатшою на зменшувальні форми, у сучасному гімні країни зустрічається слово «воріженьки», хоча у давніх версіях ще вживалося «вороги». Перший надрукований «Буквар» Івана Федорова зараз знаходиться у бібліотеці Гарварду.
      Плекайте свою рідну мову, бережіть її, бо мова — це код нації! Вчіть своїх дітей українській мові, розповідайте, яких утисків пережили всі, хто хотіли нею розмовляти, та пишайтесь, що, попри такий шлях, зараз ми вільно можемо говорити солов'їною!


Немає коментарів:

Дописати коментар