понеділок, 23 жовтня 2023 р.

Композитор-земляк: творець хорової музики

23 жовтня 2023 року виповнюється 130 років від дня народження Пилипа Омеляновича Козицького (1893-1960).
Пилип  Козицький – український композитор, музикознавець, педагог, громадський діяч народився 23 жовтня 1893 р. Музика Козицького ґрунтується на народно-пісенній творчості, пов’язана з традиціями української музичної класики. Його ім’я пов’язане з розвитком професійної музичної культури України. Він охопив майже усі сфери музичної діяльності: композиторську, виконавську, музикознавчу, педагогічну, організаційну, між якими існував органічний взаємозв’язок. Пилип Козицький – один із засновників і керівників Всеукраїнського музичного товариства ім. М. Леонтовича. Головний редактор журналу «Музика».
Педагогічне і хормейстерське обдарування Козицького виявилося під час його співпраці з дитячим хором 1-ї Київської гімназії (згодом 1-ї трудової школи), що став найкращим дитячим колективом міста. М. Леонтович написав на прохання Козицького для його колективу декілька хорів до шкільної інсценізації казки Б. Грінченка «На Русалчин Великдень», успіх якої надихнув композитора на створення однойменної опери.
Для свого хору Козицький опрацював близько 50 народних пісень. Присвятив йому збірник «Десять шкільних хорів» (К., 1922). Цим творам властива «новопісенна» манера розспіву поезій Т. Шевченка, Б. Грінченка, П. Куліша, Олександра Олеся, П. Тичини та ін.
Еталоном художньої досконалості стала новела-веснянка «Не стелися, зелений кудрявчик».
У 1940–1950-х рр. Козицький звертався до жанру кантат.
Композитор дослідив формування музичної освіти у братських школах України 16–18 ст.

До цієї події Монастирищенська бібліотека для дітей підготувала виставку: "Композитор-земляк: Творець хорової музики", де представлені книги, що висвітлюють творчість Пилипа Козицького. 






Немає коментарів:

Дописати коментар