пʼятниця, 5 червня 2020 р.

Зелене свято літа




Світ навколо зеленіє
І душа тому радіє,
Бо прийшли зелені свята,
І в віночках вже дівчата.
Весело пісень співають,
На сопілках хлопці грають:
Із зеленими святами

Щиро нас усіх  вітають
Трійця (Зелені свята) – це церковне свято, яке відзначають у сьому неділю після Великодня. Зазвичай воно припадає на червень. Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед Вознесінням на небеса. Таким чином, це свято нагадує про святу Трійцю, три відомі прояви, іпостасі Всевишнього – у вигляді Бога-Отця, Бога-сина і у вигляді Святого Духа.

         У традиціях Зелених свят в Україні відчувається відгомін стародавніх вірувань наших предків. Основа троїцької обрядовості – культ рослинності, що в цей час починає розквітати. З давних-давен люди вшановували дерева та рослини. Гіллям дерев на Зелені свята заклечували подвір’я, хату, ворота. Підлогу в хаті встеляли пахучими травами: м’ятою, любистком, материнкою, чебрецем. В Україні ще у ХVІІІ ст. до церкви приносили різні трави. У середину цих трав ставили потрійну свічку, що називалася Тройцею, яка мала горіти протягом усієї обідні. Потім ці трави використовували як оберіг від різних хвороб.
         В Монастирищенській районній бібліотеці для дітей до свята Трійці влаштовано народознавчу онлайн виставку-мозаїку: «Зелене свято літа», яка розповідає про традиції святкування Трійці.
          Приємно, що й нині живуть традиції українського народу. Нехай святкування Трійці стане для кожної родини особливим. Обов’язково прикрасьте свою оселю травами. І нехай у вашому домі буде світло, зелено та затишно, адже в будь-яке християнське свято потрібно зберігати мир, чистоту серця та помислів.


Немає коментарів:

Дописати коментар