понеділок, 9 вересня 2019 р.

В ньому заговорила Україна


   В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Іван Петрович Котляревський, класик нової української літератури, видатний письменник-реаліст, автор славнозвісних «Енеїди» та «Наталки-Полтавки». У важкі часи самодержавства він розкрив духовну велич рідного народу, його мрії, у конкретних художніх образах, утілював його віру в краще майбутнє.
  До 250-річчя від дня народження Івана Петровича Котляревського в Монастирищенській районній бібліотеці для дітей влаштовано книжкову виставку: «В ньому заговорила Україна» та проведено для відвідувачів книгозбірні літературну академію: «Найбільшу спас народну святість - слово».

         Під час заходів учні знайомились з творами письменника, дізнавалися про його життєвий шлях. Котляревський своєю «Енеїдою» об’єднав українське слово і світову культуру. У поемі змальовано риси національного характеру українців. Їхні звички, вірування, погляди. Велика заслуга І.Котляревського в тому, що взявши все найкраще з книжної мови, він поєднав це з багатством народної мови. Твори Котляревського довели, що українська мова є, вона жива й неповторна, має право на функціонування. Творчість письменника увійшла дорогоцінним вкладом в українську літературу і стала живим джерелом духовного розвитку українського народу.





Немає коментарів:

Дописати коментар