четвер, 26 квітня 2018 р.

Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль


Якщо ти віриш у майбутнє,
В його прийдешність, у життя,
Дзвони у дзвони, кричи людям,
Бо більш не буде вороття.
Віддай забуту свіжість травам,
Відмий від бруду всі хмарки,
Відреставруй нам синє небо
І дощ крізь сито проціди.
Хай оживе вода Дніпрова,
Правічні височать дуби,
І хай полин, трава-чорнобиль
Не стане іменем біди.
         Не із сторінок стародавніх літописів і не з легенд та переказів увірвалось у наше життя це лячне і моторошне слово – Чорнобиль. Слово це стало символом горя і страждань покинутих домівок, розорених гнізд, здичавілих звірів. Важким колесом «прокотилась» Україною аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року.
         До Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля в Монастирищенській районній дитячій бібліотеці
була влаштована літературно-художня виставка: «Чорнобиль – два кольори и часу» та проведена історична хроніка: «Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль» /для учнів 8-А класу ліцею «Ерудит»/. Діти ознайомилися з однією з трагічних сторінок України, дізнались про наслідки Чорнобильської аварії.
         Минуть десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилюватиме людей: і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих хто народився далеко від покривдженої землі.
         Наше покоління розуміє, що не земна куля належить нам, а ми належимо їй. Тому зусилля всіх держав повинні бути зосереджені на тому, щоб довести до мінімуму ризик від використання ядерної енергії. Майбутні покоління повинні мати чисту планету. Бібліотекар закликала дітей бути патріотами своєї землі, нести відповідальність вчинки, мати любов та повагу до рідної природи.








Немає коментарів:

Дописати коментар