понеділок, 2 квітня 2018 р.

Сяйво Великодньої писанки



         Чи є щось на світі гарніше за Великодній світанок?! З діда-прадіда цілюща й незрадлива сила вступає в кожного, хто зустріне його. Дзвони над селом не дзвонять, а виспівують на весь світ велику радість: Христос Воскрес! З уст в уста передається щаслива вість. Христос Воскрес – Воістину Воскрес! І чує земля цю християнську радість та і тішиться у весняному розвої разом з людьми.
         Переважно на квітень припадає найголовніше християнське свято Пасха або Великдень! Для християн – це найбільше урочисте свято, яке дає надію, що через віру у воскреслого Ісуса Христа і ми воскреснемо і отримаємо вічне життя.
         В Україні до Великодня готуються заздалегідь,
випікають паски, готують святковий обід, фарбують крашанки і пишуть писанки. Звичай робити писанки існує в Україні з давніх-давен, а традиція виготовлення писанки жива й досі. У кожному регіоні України великодні яйця фарбують по-різному. Від техніки розпису залежить і назва: крапанки, скробанки, мальованки, писанки.
         Освяченому у Великдень яйцю приписували магічну силу. Дівчата, щоб бути красивими, умивалися водою, попередньо опустивши в неї писанку або      крашанку.
         Тарас Шевченко порівнював мальовничість українських сіл з красою писанки:   
                     Село на нашій Україні,
                    Неначе писанка село.
         Про вродливу дівчину кажуть: «Як намальована, як писанка».
         Напередодні Великодня в районній дитячій бібліотеці пройшов майстер-клас: «Сяйво Великодньої писанки» (учасниці – учениці 7-А класу спеціалізованої школи №5, вчитель Шевчук Галина). Бібліотекар розповіла про історію писанкарства в Україні, традиції пов’язані з Великодніми святами. А своїм умінням писати великодню писанку поділилася з дівчатами чудова майстриня Качур Неля.
         Для кожної учасниці майстер-класу було підготовлено все, що потрібно для роботи: яйце, віск, писачок, свічка, фарби та зразки розписів писанок. Досвідчена майстриня розповіла про процес виготовлення писанки, показала всі етапи виготовлення великодньої писанки. Дівчата, які вперше спробували себе у цій справі, дуже хвилювалися і боялися, що в них нічого не вийде. Але писанка вийшла у кожного. А всі учасниці майстер-класу переконалися у цьому, коли на останньому етапі почали знімати віск, і під вогнем свічок розквітли золотаво-червоні орнаменти на їхніх писанках.
         По завершенні роботи кожен учасник мав можливість залишити виготовлену писанку, як згадку про свій перший досвід.



























Немає коментарів:

Дописати коментар