середу, 13 грудня 2017 р.

Андріївські вечорниці

Кожна нація, кожен народ, має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і  освячені віками. Звичаї народу – це  ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому, це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах.

         Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю. З останнім місяцем року пов’язано багато народних свят, які несуть в собі вечорницькі дійства. Адже молодіжні зібрання в грудні відбувалися майже щодня.
         В районній дитячій бібліотеці для учнів 5-А класу школи №5 (вчитель Бойко Лариса Анатоліївна) була проведена літературно-народознавча година: «Андріївські вечорниці». Свято Андрія Первозванного вважають найбільшим передноворічним, улюбленим святом українського народу, яке відзначають 13 грудня. До прийняття християнства свято називали Калитою. Напередодні свята було прийнято  збиратися на Андріївські вечорниці – ворожіння, заклинання з якими пов’язано безліч неординарних звичаїв, а ще ритуальне кусання калити (коржа з білого борошна). Народні традиції міцно переплелися з релігійними та дійшли до наших днів. Бібліотекар (господиня свята) запропонувала дітям повернутися в минуле, щоб відчути красу та поезію давніх обрядів та завітати до однієї з українських осель. Дівчаткам було цікаво дізнатися про різноманітні ворожіння, а хлопчики, залюбки, прийняли участь в обряді кусання калити, перевтілившись у пана Калитинського та пана Коцюбинського…  Перед учасниками вечорниць ожили ігри, забави нашого народу. Тепер головне, щоб вони і надалі не пішли у забуття.
Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле. Бібліотекар попросила дітей берегти цю прекрасну, невичерпну скарбницю. У ній розум, кмітливість, гумор, надія і світло завтрашнього дня.
На закінчення години народознавства всі учасники скуштували обрядової калити, примовляючи: 
–  «Калита-Калита, солодка була, тебе ми наїлися, як від сонця нагрілися».
Адже на Андрія обов’язково треба відкусити шматок від сонячної калити, щоб наступного року стати здоровішими та сильнішими.

З красною Вас Калитою!


















Немає коментарів:

Дописати коментар