вівторок, 14 січня 2020 р.

Від Різдва до Маланки звучать щедрівки та колядки


Сійся, родися жито, пшениця,
Всяка пашниця,
На щастя, на здоров’я,
На Новий рік,
Щоб краще вродило як торік:
Коноплі під стелю,
А льон – по коліна;
Щоб у вас, голова не боліла.
Будьте здорові З Новим роком, З Василем!
         13 січня ми святкуємо свято Маланки, а 14 січня – свято Василя, або старий Новий рік. У передноворічну ніч діти співають під вікнами сусідів щедрівки, або маланкують. Щедрівки – твори, які передавали настрої та бажання простого народу, будили його уяву про краще життя, зачаровували слухачів щедрістю та поезією слова.

         Дійовими особами Маланки виступали тварини – «коза», «журавель», «бик», демонологічні персонажі. Центральну роль Маланки виконував парубок, перевдягнений у народне вбрання дівчини. Під хатою або зайшовши до неї, учасники дійства розігрували кумедні сценки – інтермедії. А зранку 14 січня хлопчики ходили по хатах і «посівали». «На щастя, на здоров’я, на Новий рік» - саме так поздоровляли хазяїв з Новим роком і, розкидаючи зерно, бажали доброго врожаю, здоров’я та удачі.
         Сьогодні до Монастирищенської районної бібліотеки  завітала щедрувальна група-вихованців ЗОШ №5.  Дівчатка та хлопці вітали бібліотекарів чудовими щедрівками, водили «козу», а хлопці посіяли, промовляючи – «На щастя, на здоров’я, на Новий рік».
         В бібліотеці панувала святкова атмосфера, всім було весело, бібліотекарі отримали гарний настрій, а діти солодкі подарунки. Дякуємо за вітання та співпрацю!












Немає коментарів:

Дописати коментар