понеділок, 9 грудня 2019 р.

Зроби крок у світ своїх прав


25 листопада у світі відзначають День Білої Стрічки, який відкриває Міжнародну акцію «16 днів активізму проти насильства».
    Починаючи з 1991 року акцію підтримують у 100 країнах світу, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства і створити соціальний простір, вільний від насильства. Шістнадцятиденний період акції охоплює важливі дати такі, як: Міжнародний день боротьби з насиллям щодо жінок, Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями та ін. Завершується акція Міжнародним днем прав людини, який відзначають 10 грудня. До акції долучилась і Монастирищенська районна бібліотека для дітей.
Бібліотекарі разом з фахівцями центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели ряд заходів серед користувачів книгозбірні. Для учнів 7-х класів ЗОШ №2 був проведений бібліомікс: «STOP – наркотики! NO - СНІД» та актуальний репортаж: «Знати, розуміти, захищати». В рамках Тижня правових знань: «Зроби крок у світ своїх прав», який щороку проводиться в бібліотеці до Міжнародного дня прав людини, для учнів 9-Б  та 9-В класів ліцею «Ерудит» проведено годину відвертості: «Насильство: попередити та допомогти», де для старшокласників була презентована книга Насті Мельниченко «Я не боюся сказати».  Авторка вирішила написати книжку, в якій розповісти підліткам про те, як не допустити сексуальне насильство зі свого боку, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося. Ця книжка є темою для роздумів. Вона не дасть готових відповідей і варіантів поведінки у випадку насильства. Але дозволить уперше задуматися про низку речей, про які в школах і родинах не надто часто говорять.
      Для учнів 5-В класу ліцею «Ерудит» (вчитель Жанна Василенко) проведено бібліотерапію: «Булінг: скажи «НІ» насильству над дітьми». У формі вільного спілкування, діти дізналися про те, що таке булінг, його види і як з ним боротись. Для найменших відвідувачів книгозбірні учнів 2-Б класу ліцею «Ерудит» (вчитель Лариса Цехмейструк) проведено онлайн-навігатор: «Перехрестя мудрого закону». Діти дізналися про свої права, які записані в «Декларації прав дитини», говорили про обов’язки дорослих і дітей. На прикладах відомих казок вивчали правомірну поведінку в різних казкових ситуаціях. Закріпили свої знання по правах дитини, переглядаючи книжкову виставку: «Не порушуйте наші права», яка оформлена в читальній залі книгозбірні, повторили основні права дітей, розглянувши плакат «Твої права» на базі «Конвенції про права дитини».
         Щиро дякуємо за співпрацю! Разом ми маємо робити все, щоб викорінити проблему насилля в нашій державі.











Немає коментарів:

Дописати коментар