пʼятницю, 1 березня 2024 р.

Доля народного письменника

 "Щоб стати народним письменником, треба бути патріотом і другом людей"
                                                                        Шолом -Алейхем
    Шолом-Алейхем (1859-1916) - єврейський письменник та драматург, життя якого було тісно пов'язане з Україною та її культурою.
   Його справжнє ім'я - Шолом Наумович Рабинович. Народився 2 березня 1859 року в Переяславі (нині Переяслав- Хмельницький).
    У перекладі з мови ідиш "Шолом -Алейхем" означає -"Мир Вам". Вибір цього псевдоніму був не випадковим. Повісті, романи, оповідання й новели, п'єси й критичні статті Шолом -Алейхема ввійшли з посмішкою у кожний дім, як слова привітання і доброзичливості, вони вчили людей сміятися навіть тоді, коли їм хотілося плакати ." Мир Вам" - це так актуально звучить нині на всіх мовах як заклик до миру, єдності й злагоди.
    Глибока людяність, невичерпний гумор, народна мудрість - все це складає образ письменника і людини Шолом -Алейхема, якого і до тепер люблять і шанують у всьому світі. Письменник писав завжди про народ і для народу.
   Україна шанує пам'ять свого великого земляка. Його іменем названа одна із вулиць Києва. В Переяслав-Хмельницькому створено музей Шолом-Алейхема.
    Шолом-Алейхем написав десять романів, двадцять п'єс, сотні повістей та оповідань. Його твори перекладені багатьма мовами світу. Герої дитячих оповідань незважаючи на безрадісні умови життя, все ж усміхаються та жартують.
   Життя дітей відображено в повісті "Хлопчик Мотл", (збірках " Оповідання для дітей") та інших.
   Шолом-Алейхема не можна уявити без України, як не можна уявити й Україну без цього письменника.
   Книги Шолом-Алейхема чекають на вас в бібліотеці для дітей. Запрошуємо до читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар