пʼятницю, 14 липня 2023 р.

Талановитий письменник і поет: Василь Барка

 

   Монастирищенська бібліотека для дітей пропонує Літературно-історичний портрет: «Талановитий письменник і поет: Василь Барка».

   16 липня виповнюється 115 років від дня народження талановитого поета, прозаїка і публіциста українського зарубіжжя Василя Костянтиновича Барки.

Барка –псевдонім (Василь Костянтинович Очерет народився 16 липня 1908 року в селі Солониці колишнього Лубенського повіту на Полтавщині, в родині Костянтина та Марії Очеретів.

     Біографія Барки – карколомна, повна трагічних і драматичних подій.  Закінчив «трудову школу» та учительські курси, що згодом перетворилися на педагогічний технікум. Вибрав як фах математику і фізику.

    Після закінчення педагогічного технікуму, в кінці 1920-х, Василя направили в шахтарське селище Нижнє (Луганської обл.) вчителем фізики і математики. В 1941році пішов на фронт, був контужений, довго хворів. Захоплений німцями на Кубані, (де викладав в інституті літературу середніх віків і епохи Відродження), був вивезений до Німеччини, до Берліна. В середині 1940-х – активний учасник мистецького українського руху в таборах для переселених осіб в Німеччині. В 1950-му виїхав до США. Жив у Нью-Йорку. Як і більшість наших українських емігрантів, заробляв на життя фізичною працею – був кочегаром, мийником вікон, голодував
    Одним з найвідоміших творів Барки є роман «Жовтий князь», який вийшов у світ у 1963 році. Над яким митець працював понад 25 років, роман про штучний голодомор 1932 — 1933 рр. в Україні.
    Барка став одним з небагатьох письменників, хто відкрив картину реальної дійсності в Україні для читачів Європи і світу. Як Україна, – житниця Європи, була обернена в пустелю, у долину смерті. Це страшна хроніка одного геноциду, холоднокровно й організовано проведеного над селянством України комуністичними керівниками Радянського Союзу в 1932–33 роках, написана людиною, яка все те пережила. Це один з найстрашніших творів світової літератури про винищення нації голодом, про найбільший за всю історію злочин перед людством…
      Байдужий до матеріального достатку, хворий на стенокардію і напівсліпий, Василь Барка в останній період життя продовжував літературну діяльність. Під кінець життя усамітнився в селищі Глен Спей, в горах. Помер 11 квітня 2003 року у м. Ліберті (штат Нью-Йорк, США) у віці 95 років.



Немає коментарів:

Дописати коментар