пʼятниця, 22 травня 2020 р.

Від рідного слова ти сил набирайся, ніколи й ніде ти його не цурайся!


   Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. В цей день православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

         Одночасно зі створенням абетки було розпочату роботу над перекладом з грецької на слов’янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов’янську літературну мову і книжкову справу. У середньовічній Європі слов’янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже.
         Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов’янських літератур.
         День пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія є значним явищем у культурному і політичному житті всього слов’янського світу. Згідно з Указом Президента України «Про День слов’янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 року, ми щорічно, 24 травня вшановуємо пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.
         В Монастирищенській районній бібліотеці для дітей до Дня слов’янської писемності і культури влаштовано експрес-виставку:  «Від рідного слова ти сил набирайся, ніколи й ніде ти його не цурайся!».
         День слов’янської писемності і культури нагадує нам сьогодні про наше духовне коріння, наповнює особливими почуттями до рідної мови, яка вважається однією з найбагатших і найкрасивіших мов планети.


Немає коментарів:

Дописати коментар