четвер, 23 листопада 2017 р.

Ми їх маємо пам’ятати


У той рік журавлі повертались
На спустошені хати й сади.
Де під тином на лаві вмирали
Стара мати і діти малі.
Де розпухлі тіла догасали,
Де могили одна на одній.
Клекотали в горі і не знали,
Що Вкраїна лежить у труні…
         25 листопада весь світ разом з Україною вшановує пам’ять жертв Голодомору, організованого радянською владою для знищення української нації.
         Голодомор 1932 – 1933 років – це одна з трагічних сторінок багатостраждальної історії нашої країни, яка примушує стискатися серце.
Не було тоді ні війни, ні потопу. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки живого люду лягло у могили – старих, молодих і дітей, і ще ненароджених у лонах матерів.
         В районній бібліотеці для дітей була влаштована виставка-пам’ять «Ми в цій землі житами проросли» для учнів 4 – 9 класів та для учнів 6-А класу (вчитель Шудра Наталя Григорівна) спеціалізованої школи №5 проведена година-реквієм «Ми їх маємо пам’ятати», присвячена пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мучинською смертю від голоду, пам’яті українських сіл і хуторів, які щезли з  лиця Землі після найбільшої трагедії ХХ століття.
         Голод 1932 – 1933 років став для українців тим, чим був голокост для євреїв. Ми з болем говоримо сьогодні про геноцид українського народу, підірваний голодомором. В могилу пішли мільйони великомучеників, які не змогли передати своїм нащадкам найцінніше – гени розуму, здоров’я, людяності, й відваги, всіх людських чеснот і талантів нашого роду. Обірвався вічний живий ланцюг поколінь. Українському народові було завдано удару, якого він ще не знав. Найстрашнішим було те, що під час голодомору, в першу чергу вмирали діти, нерозквітлі пуп’янки життя, надія і майбутнє нашої нації.
         Світ мав би розколотися надвоє, сонце мало б перестати світити, земля перевернутися від того, що було на землі. Але світ не розколовся, сонце сходить, земля обертається, як їй належить. І, ми ходимо по цій землі зі своїми тривогами і надіями. Ми, єдині спадкоємці всього, що було.
         Тож пом’янімо сьогодні великомучеників нашої історії. Пом’янімо і знайдемо в собі сили пройти за ними дорогою їхнього хресного путі.

         Бібліотекар попросила дітей у скорботний день для нашого народу, запалити свічечку пам’яті, пом’янути усіх. Не їм це потрібно, а нам.




Немає коментарів:

Дописати коментар