понеділок, 21 лютого 2022 р.

Відчуй мелодію мови серцем

 Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.
Міжнародний День рідної мови – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності.
До Міжнародного Дня рідної мови в Монастирищенській бібліотеці для дітей відбувся Тиждень рідної мови під назвою: «Відчуй мелодію мови серцем».
В рамках тижня було проведено ряд заходів: для учнів 4-Б класу Ліцею « Ерудит» (вчитель Цехмейструк Лариса Леонідівна) мовний діалог: « Рідні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова»; для учнів 4-В класу Ліцею «Ерудит» (вихователь Ганжала Тетяна Степанівна) проведена мовознавча мозаїка: «Мовознавство для допитливих»; для учнів 3-А класу Ліцею «Ерудит» (вчитель Хуторянська Галина Василівна): гроно мовних цікавинок: «Співуча, ніжна і близька» .
Під час проведення заходів бібліотекарі намагалися донести до юних користувачів усвідомлення того, яким великим скарбом ми володіємо. Адже наша мова – одна з найдревніших і найбагатших серед тисяч мов світу. Діти перейнялися розумінням того яким тернистим був шлях української мови, але вона живе і розвивається. Питання рідної мови залишається актуальним для багатьох народів світу. Недарма кажуть: «Якою мовою думаєш і мрієш, така мова є тобі рідною» .
Знати, берегти рідну мову – обов’язок кожної людини. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу, і той народ, який не усвідомлює значення рідної мови , її ролі в розвитку особистості та держави, не може розраховувати на гідне місце серед інших народів.






















Немає коментарів:

Дописати коментар