середу, 29 вересня 2021 р.

Трагедія Бабиного Яру - в серці українського народу

 Літературно-історичний репортаж:
«Трагедія Бабиного Яру – в серці українського народу».
/80 річчя трагедії жертв Бабиного Яру/
         В історії нашого народу багато трагічних сторінок. Однією з них є Бабин Яр. 29 вересня в Україні – День пам’яті трагедії Бабиного Яру та 80-ті роковини нацистських злочинів на українській землі, масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві в 1941 – 1943 роках.
   Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 року, коли було розстріляно 752 пацієнта психіатричної лікарні ім.Івана Павлова, яка розміщувалася біля Бабиного Яру.  Лише за два дні – 29-30 вересня 1941 року – в урочищі Бабин Яр розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч Сирецькому концтаборі проводилися пізніше, аж до звільнення Києва від окупації.
       За даними істориків за час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляні 90-100 тисяч людей, з них десь 65-70 тисяч євреїв.
       Саме темі історії  і трагедії Бабиного Яру та з метою вшанування пам’яті жертв Голокосту та масового знищення мирного населення в урочищі Бабин Яр,  вчиненого нацистами у 1941 – 1943 роках, в Монастирищенській бібліотеці для дітей, проведено для відвідувачів книгозбірні літературно-історичний репортаж: «Трагедія Бабиного Яру – в серці українського народу». Бібліотекарі розповіли дітям про трагічні вересневі події, познайомили з літературою про всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту.
    Трагедія Бабиного Яру – скорботні події, вони завжди живі, так само, як живі біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі Бабиного Яру.
     У цей день скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі, співчуваємо болю та втраті.
      Нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повториться! Будемо пам’ятати!









 

Немає коментарів:

Дописати коментар