четвер, 10 жовтня 2019 р.

Скажи спасибі тим, хто рідний край боронить


    14 жовтня відзначають День Захисника України. Це свято сміливості, мужності та героїзму. У цей день вшановують героїв, що поклали власне життя за рідну землю та мир на ній, а також вітають усіх чоловіків. Свято 14 жовтня якнайкраще відповідає українським національним військовим традиціям. Ця дата символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України: воїнів нашої Русі, козаків, учасників збройних формувань УНР, українців, які обороняли і звільняли Батьківщину від нацистів, воїнів Української повстанської армії та сьогоднішніх захисників нашої держави. Цей день багатий на свята. 14 жовтня православні християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці, ознакою якої є те, що вона у цей день покриває землю листям, або снігом. А ще – є заступницею від ворогів. 14 жовтня є також Днем українського козацтва. Як відомо, церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на запорізькій Січі, а 14 жовтня – одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.
         З метою вшанування мужності та героїзму оборонців незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу та з нагоди Дня Захисника України в Монастирищенській районній бібліотеці для дітей проведено ряд заходів: в читальній залі для відвідувачів книгозбірні влаштовано книжкову виставку-вітання: «Скажи спасибі тим, хто рідний край боронить».
Книги, представлені на виставці, розповідають про зародження і розвиток козацької культури та роль запорізького козацтва в історії України. На виставці також представлені книги, присвячені нашим співвітчизникам, які відстоювали та відстоюють незалежність, свободу, честь, гордість нашої держави на сході України.
         Для учнів 5-го класу ліцею-інтернат «Обдарованість» (вчитель Ольга Візняк) та учнів 5-Б класу спеціалізованої школи №5 (вчитель Людмила Рудик ) проведено екскурс в історію: «Гей, ви преславні козаченьки». Так сталося, що поняття «українець» часто ототожнювалося з поняттям «козак», адже через історію козацтва по суті переломлювалася ціла епоха в історії України, а образ козака-лицаря є образом захисника свободи своєї землі та свого народу.
         У теперішній час свято мужності та героїзму за нинішніх обставин особливо значиме. Сьогоднішні воїни Збройних сил України, Національної гвардії, добровольчих батальйонів – спадкоємці тих, хто боронив кордони й безпеку своєї землі впродовж століть. Бібліотекарі закликали дітей висловити вдячність, любов, повагу усім тим, хто захищає наш спокій та привітали присутніх хлопців, майбутніх захисників нашої держави, зі святом.



















Немає коментарів:

Дописати коментар