понеділок, 19 серпня 2019 р.

Медово-яблучні фестини


Швидко літо проминає
Літній вітерець зітхає
Та все ж серпень нам припас
Гарне свято - Медово-Яблучний Спас!
         Заключним святом літнього циклу народних свят є Спас. У серпні Спас крім 19-го, святкується ще двічі 14-го та 29-го. Перший Спас-Маковія.
У цей день святкують квіти, як символ красивого і корисного, а також плоди найяскравішої і найсильнішої з квіток-маківки. За легендою квітка маку оберігала дівочу красу та силу колоса в полі. Другий Спас – це свято овочів та фруктів. В цей день ми віддаємо шану вічній щедрості природи. Милують око, приваблюють погляд червонобокі яблука. Та їсти їх не можна, поки, за давніми віруваннями,їх не посвятять у церкві 19 серпня – на Спаса. Тому це свято ще називали Спас яблучний. Завершується цикл свят Третім Спасом, який відзначають 29 серпня. Це свято має і кілька інших назв – Малий Спас, Горіховий Спас або Холодний Спас. У давнину в цей день люди збирали горіхи, запасалися на зиму. Як відомо, Спас – це цілий цикл свят, присвячених Ісусу Христу.
         Саме про звичаї та давні обряди і традиції українців дізналися юні відвідувачі Монастирищенської дитячої районної бібліотеки під час проведення народознавчих пізнавальних забав «Медово-яблучні фестини».









Немає коментарів:

Дописати коментар