вівторок, 13 грудня 2022 р.

Калита - божество людської долі

 Зима - час, коли віра в дива приходить до кожного. В Україні протягом зимових місяців відзначають різні за своїм характером і змістом свята. Так свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається з часів Київської Русі. До прийняття християнства свято називалося Калитою . Пізніше первісну назву християнство замінило на ім'я Андрія Первозванного в день пам'яті одного з дванадцяти апостолів. Саме його Христос першим покликав в учні.Святий Андрій - покровитель української церкви, бо, за переказами, побував на Київських горах і благословив їх, сказавши: " На горах цих буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог."
Здавна існувала у нашого народу чудова традиція Андріївські вечорниці. Віддаючи минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення, на вечорницях відроджуються усе найдорожче, що є у народу: його мова, пісня, історія .
До свята Андрія (Калита) в Монастирищенській бібліотеці для дітей проведено народознавчу годину: "Калита - божество людської долі". Бібліотекар розповіла дітям про традиції свята, зробила огляд книг, які розповідають про зимові свята.























Немає коментарів:

Дописати коментар