пʼятниця, 24 липня 2020 р.

Письменник правди, добра і краси


І звідкіля взявся у нас такий?
Хочеться по кожнім оповіданні
Запитати добродія Винниченка
                                                 Іван Франко
   26 липня громадськість України відзначатиме 140-річчя від дня народження українського прозаїка, драматурга, політика, громадського діяча, художника Володимира Кириловича Винниченка. Скільки почуттів, різних оцінок у цьому імені… Його творчість – неординарна, самобутнє явище нашої літератури. Але довго й безнадійно довелося б гортати сторінки історії світової літератури, щоб відшукати таку парадоксальну ситуацію, яка склалася з Володимиром Винниченком. Письменник, чия творчість ознаменувала новий напрям розвитку української літератури, чия слава гриміла на рідній землі майже три десятиліття, було грубо, безжалісно викинуто з пантеону національної культури.

 Володимир Винниченко – перший письменник новітньої української прози, перший революціонер, перший прем’єр-міністр України. У часи революційний подій був автором майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР. Саме він проголосив І Універсал та Декларацію Генерального секретаріату у 1917 році. Доля була немилосердно жорстокою до нього: арешти, ув’язнення, поневіряння в Україні, еміграція, забуття нащадків. І тільки зараз, настало його повернення в українську літературу.
  Літературна спадщина Володимира Винниченка – золотий фонд України. Його перу належать багато оповідань, драматичних та публіцистичних творів. Він один із небагатьох, хто в надзвичайно складній суспільній ситуації мав власну позицію, своє бачення політичних перспектив, орієнтирів та засобів досягнення державності українського народу.
  З нагоди 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка в Монастирищенській районній бібліотеці для дітей влаштовано ювілейну книжкову виставку: «Письменник правди, добра і краси». До уваги читачів представлені видання художніх творів письменника, література, присвячена його політичній та громадянській діяльності. Запропонована література дасть змогу читачам відкрити для себе Володимира Винниченка, як непересічну історичну постать та неординарного письменника.


Немає коментарів:

Дописати коментар