пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Туве Янсон та її Мумі-Тролі

9 серпня 1914 року народилася фінська дитяча письменниця, художник-ілюстратор шведського походження - Туве Марiя Янссон.
Відома передусім своїми книгами для дітей про Мумі - Тролів.
Туве Янссон зростала у творчій атмосфері. Її батько був скульптором, мати — графічним дизайнером. Туве Янссон писала шведською мовою і сама ілюструвала свої книги.
У літературі дебютувала повістю «Мумі-троль і комета» (1946), за якою послідували інші повісті про незвичайний світ мумі-тролів, а також збірки оповідань, п'єси і автобіографія «Дочка скульптора» (1968).
Мумі-тролі принесли Туве Янссон безліч літературних нагород. Вона була удостоєна премії муніципалітету Стокгольма (1952), медалей Сельми Лагерлеф (1953) і Ганса Крістіана Андерсена (1966), а також польського ордену Посмішки.
Завдяки своїй творчості письменниця стала національним героєм Фінляндії
Туве Янссон прожила довге і плідне життя і померла 27 червня 2001 року в віці 86 років в Гельсінкі (Фінляндія)
Про Мумі-тролів Туве Янсон написала 8 розповідей. Вона сама вигадувала та малювала героїв своїх книг, а також адаптувала свої книги до театру. Після виходу в світ дитячих книжок до письменниці одразу прийшов шалений успіх.
Туве Янсон створила цілий мумі-світ у своїх повістях: «Маленькі тролі і велика повінь», «Капелюх чарівника», «Мумі-троль і комета», «Мемуари Мумі-тата», «Дитя-невидимка», «Небезпечне літо», "Чарівна зима », «Тато і море» і «В кінці листопада»
Літературному світу мумі-тролів Янсон присвятила тридцять один рік свого життя.
Зараз усі історії про мумі-тролів перекладені на 45 мов й видаються по всьому світу разом з ілюстраціями Туве Янсон.
Шановні наші читайлики, завітайте в осяяну сонцем Долину, у чудову і незвичайну країну Мумі -тролів! Ви зможете дізнатись про маленьких друзів усе від самісінького початку - про те, як вони оселилися у Долині, як знайшли одне одного і потоваришували - і пережити разом з ними великі випробування і велику радість вірної дружби! Чекаємо в бібліотеці! 













Немає коментарів:

Дописати коментар