четвер, 2 травня 2024 р.

Великдень звучить звідусіль

 "Чи є щось на світі гарніше за Великодній світанок?! З діда - прадіда цілюща й незрадлива сила вступає в кожного, хто зустріне його. Дзвони над селом не дзвонять, а виспівують на весь світ велику радість: Христос Воскрес! З уст в уста передається щаслива вість: Воскрес -Воістину Воскрес! І чує земля цю християнську радість та і тішиться у весняному розвої разом з людьми.
(Ярема Гоян)
Великдень - найголовніше, урочисте християнське свято, яке встановлене у пам'ять Воскресіння розп'ятого на хресті Ісуса Христа.
В Україні до Великодня готуються заздалегідь, випікають паски, готують святковий обід, фарбують крашанки і пишуть писанки.Звичай робити писанки існує в Україні з давніх-давен, а традиція виготовлення писанок жива й досі. У кожному регіоні України великодні яйця фарбують по-різному. Від техніки розпису залежить і назва: крапанки, скробанки, мальованки, писанки. Освяченому у Великодень яйцю приписували магічну силу.
На передодні Великодня в бібліотеці для дітей пройшов майстер-клас: "Розфарбуй яєчко у кошик". Учасники заходу - учні 2-А класу ліцею "Ерудит" вчитель Олена Михайлівна Данько, послухали розповідь бібліотекаря про традиції пов'язані з Великоднем, познайомилися з книгами з книжкової виставки:" "Великдень звучить звідусіль", влаштованої до свята. Дітки дізналися про історію писанкарства, процеси виготовлення писанок, розглянули зразки розписів писанок та послухали поетичне слово про красу української писанки.
На завершення заходу діти розмалювали власну писанку і залишили собі, як згадку про теплу великодню зустріч.
Вітаємо з Великоднем!
Нехай святковий воскресний дзвін принесе в кожну родину любов і Перемогу!








































Немає коментарів:

Дописати коментар